Så väljer man e-handelslager

Ett eget lager eller att hyra in sig i en befintligt anläggning? Bild: Arkiv

Att välja mellan eget lager och TPL är en avgörande beslut för e-handlare. Sajten Ehandel har gjort en guide med experternas insikter som kan underlätta detta val.

När är TPL/3PL att föredra?

Vi har observerat att e-handlare både har flyttat från att ha ett eget lager till att använda TPL och tvärtom. Det är tydligt att det inte finns någon “one size fits all”-lösning här, utan det beror på den specifika situationen för varje företag. Om en e-handlare känner att deras nuvarande upplägg inte längre fungerar optimalt, är det definitivt värt att överväga det andra alternativet, säger Azddin Benberkan till Ehandel

Att räkna på marginalerna:

Det är extra viktigt att räkna på hur det påverkar ens marginaler och om eventuella prisjusteringar behöver göras, berättar Azddin Benberkan.

Andra aspekter att överväga:

  • Kundupplevelse och Returer: TPL påverkar kundupplevelse och returhantering; anpassning är nyckeln.

  • Varierande TPL-aktörer: Företagsstorlek, tillväxtplaner och produkttyper påverkar valet mellan eget lager och TPL.

"TPL kan vara en fördel för nya e-handlare, då det kan ge dem bättre fraktavtal, än vad de kan få fram själva på kort tid. Samtidigt kan du koncentrera dig helt på din marknadsföring. Du slipper också att anställa egen personal", säger Katrin Lundgren till Ehandel och fortsätter:

"Men om du har väldigt många olika produkter och samtidigt uppnått en viss mängdförsäljning och har god lönsamhet så kan det vara fördelaktigt att bygga ett eget lager".

Källa: Ehandel