Varannan lätt lastbil har brister och tre av tio allvarliga fel

I likhet med personbilar är de vanligaste bristerna hjulsystem, bromssystem och belysningssystem, men med fler anmärkningar. Foto: Arkiv

Svenska vägar belastas nu av över 500 000 lätta lastbilar, vilka främst används som hantverks- eller budbilar. Hälften av dessa fordon visar brister vid besiktning, varav tre av tio har allvarliga fel, enligt Bilprovningens statistik för 2023.

Antalet lätta lastbilar i Sverige har fördubblats sedan millennieskiftet och uppgår nu till över 600 000. Dessa fordon används främst som arbets- eller bruksfordon och borde enligt Bilprovningen besiktas oftare än personbilar, med tanke på de tuffare miljöerna och längre körsträckor de utsätts för.

Under 2023 genomförde Bilprovningen nästan 100 000 kontrollbesiktningar av lätta lastbilar, där hälften visade brister, en betydligt högre andel jämfört med personbilar. Stockholms län hade högst andel fordon med brister (53,3%), medan Gotlands län låg lägst (35,7%).

Många av bristerna var av allvarlig karaktär, och över 30% krävde efterkontroll. De vanligaste problemen var relaterade till hjulsystem, bromssystem och belysningssystem, med fler anmärkningar än hos personbilar.

Bilprovningen rekommenderar fordonägare att regelbundet kontrollera lufttrycket i däcken, placera de bästa däcken bak, och säkerställa att ljusen på fordonet fungerar korrekt. Statistiken visar att andelen lätta lastbilar med brister ökade från 47,8% år 2022 till 48,3% år 2023.

Besiktningsintervallen för lätta lastbilar är för närvarande desamma som för personbilar, men Bilprovningen föreslår att de kanske bör besiktas oftare, exempelvis var tolfte månad, med tanke på deras användningsområde och höga bristandelar. Detta för att säkerställa en fortsatt trygg trafikmiljö och bibehålla säkra fordon.

Källa: