Element Logic uppgraderar Hedin Parts logistik med robotsystem

Företagets automationsprojekt sker i tre etapper. Foto: Hedin Parts

Under 2023 har Hedin Parts moderniserat sin logistikanläggning i Nyköping för ökad effektivitet. Som en del av detta uppgraderar de sin automationsanläggning med AutoStore från Element Logic. Hedin Parts, dotterbolag till Hedin Mobility Group, ansvarar för reservdelsförsörjning för koncernens varumärken och strävar mot att bli Europas ledande distributör av reservdelar.

I den tredje etappen av det pågående ombyggnadsprojektet, som startade hösten 2023, fokuserar de på automatisering av lagerprocesser. Företaget installerar det skalbara och flexibla robotsystemet AutoStore. En ny grid med 27 robotar och 40 000 lådor byggs, vilket möjliggör smidig och effektiv hantering av varor. Genom att registrera plock och pack på registreringsnummer säkerställer systemet en världsklass lagerhantering, vilket är en del av Hedin Parts vision att erbjuda just-in-time leveranser för sina kunder.

– Hedin Parts genomgår en imponerande tillväxtresa och satsar nu på ett ambitiöst logistikprojekt där vi på Element Logic bistår med en spjutspetslösning. Jag ser fram emot att följa deras automationsresa med fokus på ökad effektivitet och kundnöjdhet, säger Benny Thögersen, Managing Director på Element Logic Sverige.

Hedin Parts valde att automatisera sina lagerfunktioner för att maximera effektiviteten i reservdelsförsörjningen. Med installationen av robotsystemet kan de nu hantera pallar, lådor och enstaka artiklar vid en imponerande hastighet på 950 orderrader per timme. Detta möjliggör leveranser nästa dag till stora delar av Europa med utvalda transportalternativ.

COO Carl-Johan Krook förklarade att behovet av att optimera reservdelsförsörjningen och modernisera lagret, som utvecklats över flera decennier, ledde till beslutet att automatisera. De strävar efter att standardisera processer och utvärdera hur modern teknologi kan ytterligare öka effektiviteten.

Den tidigare föråldrade automationen motiverade uppgraderingen, och valet föll på AutoStore på grund av dess moderna och skalflexibla automationslösning. Element Logic valdes som partner på grund av deras tidigare framgångsrika samarbete och etablerade system inom koncernen.

Huvudmålet med denna omvandling är att skapa en effektiv och skalbar gods-till-man-lösning som kan hantera ökande volymer och smådelar samt integreras med större gods. Framtidsplanerna inkluderar att konvertera den äldre anläggningen till robotsystemet och förbereda sig för framtida expansioner.

Installationen i siffror:

  • 40 000 lådor
  • 950 orderrader i timmen
  • 27 robotar
  • 9 portar för plock och pack
  • 3 portar för inlagring