Framtidens transport behöver mer än bara elektrifiering

Även om elektrifiering är dagens hetaste ämne, ser Mats Hallgren fortfarande ett stort behov av att granska befintliga produkter och teknik som fungerar för fordonsflottor just nu. Foto: Allison Transmission

Transportsektorn står inför en betydande omställning med elektrifiering i fokus. Men enligt Allison Transmission spelar flera drivlösningar en avgörande roll i jakten på nollutsläpp.

Elektrifiering ses som en lovande väg för att minska koldioxidutsläpp och förbättra luftkvaliteten. Samtidigt är det viktigt att hantera de praktiska utmaningarna med övergången till elektriska fordon. Mats Hallgren, Area Sales Manager för Allison Transmission i Norden, betonar att även andra teknologier måste beaktas för att möta transportörers nuvarande och framtida behov.

"Elektrifiering är viktigt, men vi måste också fokusera på lösningar som fungerar idag", säger Hallgren.

Investeringar i framtiden

Företaget har investerat över 550 miljoner dollar, motsvarande nästan sex miljarder svenska kronor, i elektriska drivlösningsteknologier de senaste fem åren. De har nyligen lanserat sin nya elektriska e-axel, eGenPower® 85S, integrerad i Isuzus nya helelektriska buss Novo VOLT.

"Vi strävar efter att leda inom bränsle- och energieffektiva drivlösningar som stödjer hållbarhet. Våra lösningar inkluderar effektiva konventionella växellådor, elektriska hybrider och helt elektriska drivsystem, anpassade efter marknadens och kundernas behov", säger Hallgren.

Praktiska utmaningar med elektrifiering

Trots framsteg med elektrifiering finns betydande utmaningar kvar. Infrastruktur, energiförsörjning, batteriteknologi och kostnader är kritiska områden som behöver adresseras.

"Industrin måste erkänna de utmaningar som fortfarande finns på vägen mot full elektrifiering. Ingen kan exakt förutsäga framtiden, men Allison förblir engagerade i att leverera optimala lösningar nu", förklarar Hallgren.

Inte bara bränslealternativ

Enligt Hallgren är det lika viktigt att utveckla nya och renare bränsleteknologier som att höja transportyrkets status i samhället. En rapport från SNAP visar att bristen på lastbilschaufförer är ohållbar, medan efterfrågan på transporter inte minskar.

"Vi behöver lastbilschaufförer för att samhället ska fungera. Fordonen måste erbjuda kvaliteter som lockar fler till yrket. Det är något vi på Allison strävar efter med alla våra produkter", säger Hallgren.

Att locka ny talang

Branschens status gör det utmanande att hitta ny talang med rätt kompetens. För att göra körning mer attraktivt som karriär behöver transportörer investera i lösningar som gör fordonen bekväma och effektiva.

"Alla komponenter i fordonet måste samverka för att erbjuda god manövrerbarhet, effektivitet och kraft. Med rätt drivlösningar kan vi göra yrket mer attraktivt genom att erbjuda en smidigare körupplevelse", avslutar Hallgren.