Världens första eldrivna asfaltläggare i Östersund

Den eldrivna asfaltsläggaren. Foto: Dynapac

Östersunds kommun fortsätter utvecklingen mot utsläppsfria byggarbetsplatser genom att använda elektrifierade arbetsmaskiner. Tillsammans med Skanska kan kommunen nu presentera världens första eldrivna asfaltläggare på bygget i Torvalla. 

Bygget av Ottfjällets förskola, som inleddes i juni 2023, är EUs första utsläppsfria byggarbetsplats. Förskolan planeras stå klar i början av 2025. Att använda eldrivna maskiner är en del av projektet Klimatledarkommunerna, ett initiativ från Fossilfritt Sverige i samarbete med Östersund och fem andra kommuner. Projektet syftar till att minska utsläppen och främja hållbara byggmetoder.

Ett exempel på detta samarbete är introduktionen av världens första eldrivna asfaltläggare, som används vid ett bygge i Torvalla, Östersund. Maskinen är ett resultat av ett samarbete mellan byggföretaget, kommunen och tillverkaren av asfaltläggaren.

– Den eldrivna asfaltläggaren är positiv ur både klimat- och arbetsmiljösynpunkt i och med att den skapar mindre vibrationer, är tystare, och avger mindre värme, berättar Anne Sörensson, klimatstrateg på Östersunds kommun. 

Bakgrund

Den utsläppsfria arbetsplatsen vid Ottfjällets förskola är ett pilotprojekt från Östersunds kommun i samarbete med Klimatledare inom offentlig upphandling och Fossilfritt Sverige. Byggarbetsplatsen använder endast utsläppsfria maskiner och verktyg, med undantag för en vält som inte fanns i eldriven version.

Nyligen meddelade Tillväxtverket att Östersunds kommun har beviljats cirka 5,5 miljoner kr i projektmedel för utsläppsfria arbetsplatser. Kommunens fokus ligger nu på att skala upp detta arbete, särskilt vid det kommande bygget av Lövstaskolan, och att genom dialog och upphandling stärka den lokala konkurrenskraften för utsläppsfria arbetsmaskiner.

Källa: Östersunds kommun