Gotland ingår samarbete med elflyg-utvecklaren Heart Aerospace

Region Gotland som första svenska region, ingått ett samarbetsavtal med elflyg-utvecklaren Heart Aerospace för att påskynda introduktionen av mer hållbart flyg. Foto: Heart Aerospace

Region Gotland har nyligen ingått ett samarbetsavtal med elflyg-utvecklaren Heart Aerospace, vilket gör dem till den första svenska regionen att satsa på hållbart flyg. Målet är att introducera elflyg för att förbättra Gotlands tillgänglighet och hållbarhet.

Region Gotland strävar efter att få minst en operatör att börja använda elflyg för kommersiella flygningar till och från ön. Detta är en del av deras strategi för att minska koldioxidutsläppen och öka regionens attraktivitet.

Heart Aerospace och deras ES-30 flygplan

Elflyg-utvecklaren utvecklar ES-30, ett hybrid-elektriskt flygplan för 30 passagerare med noll utsläpp på kortare rutter. Med en räckvidd på 200 kilometer elektriskt och 400 kilometer hybrid erbjuder ES-30 lägre utsläpp och driftkostnader jämfört med konventionella plan.

Samarbete för elflygets infrastruktur och implementering

Samarbetet kommer att fokusera på operativa behov, tekniska krav, markinfrastruktur, underhåll och affärsmodeller. Elflyg-utvecklaren har redan 250 beställningar på ES-30, med ytterligare 120 optioner och avsiktsförklaringar för 191 enheter, vilket visar på ett starkt intresse för deras teknologi.