Brittiska Network Rail i blåsväder för AI-skanningar av resenärer

Euston station i Storbritannien. Foto: Network Rail

Det har kommit fram att passagerare har skannats när de passerar genom biljettslussarna på tågstationer. En anmälan har gjorts gällande påstådda brott mot dataskyddslagstiftningen.

Användningen av artificiell intelligens (AI) avslöjades när medborgarrättsorganisationen Big Brother Watch begärde information enligt offentlighetsprincipen. Det framkom att Network Rail, som ansvarar för Storbritanniens järnvägsinfrastruktur, hade bedrivit tester där passagerares sinnesstämningar bedömdes, något som företaget själva förnekar. En talesperson för Network Rail förklarade för Press Association att känslor inte analyserades. Syftet med skanningarna var istället att "skydda passagerare", och att datan kunde användas för att "mäta kundnöjdhet" och "maximera intäkter från reklam och försäljning".

Omfattande användning av AI i brittisk kollektivtrafik

Systemet skickade bilder för analys via Amazons programvara Rekognition för att registrera demografiska uppgifter såsom passagerarnas kön och uppskattade ålder, men den delen av programmet har nu avslutats. Testerna var en del av ett bredare program för att använda AI för att hantera problem såsom intrång, trängsel, cykelstölder och även hala golv.

Tester tros ha startat 2022 på stationerna Glasgow Central, Leeds, London Euston, London Waterloo, Manchester Piccadilly och Reading, som alla förvaltas av Network Rail. Liknande tester har tydligen genomförts vid stationerna Dawlish, Dawlish Warren och Marsden, som förvaltas av Great Western Railway och Northern.

Big Brother Watch

Jake Hurfurt, chef för forskning och utredningar på Big Brother Watch, uttryckte stark kritik:

- Network Rail hade ingen rätt att använda diskrediterad teknik för känsligenkänning mot ovetande pendlare på några av Storbritanniens största stationer, och jag har lämnat in ett klagomål till Information Commissioner's Office om detta test.

- Det är oroande att en offentlig myndighet beslutade att genomföra en stor skala av AI-övervakning gjord av Amazon på flera stationer utan allmänhetens medvetenhet, särskilt när Network Rail blandade säkerhetsteknik med pseudovetenskapliga verktyg och antydde att datan kunde ges till annonsörer.

"Det behövs en robust offentlig debatt"

- Teknik kan spela en roll i att göra järnvägar säkrare, men det behövs en robust offentlig debatt om nödvändigheten och proportionaliteten av de verktyg som används.

- AI-driven övervakning kan riskera allas vår integritet, särskilt om den missbrukas, och Network Rails nonchalans inför dessa farhågor visar på ett förakt för våra rättigheter.

Network Rail svarade på kritiken:

- Vi tar säkerheten på järnvägsnätet på största allvar och använder en rad avancerade teknologier på våra stationer för att skydda passagerare, våra kollegor och järnvägsinfrastrukturen från brott och andra hot.

- När vi implementerar teknik samarbetar vi med polisen och säkerhetstjänsterna för att säkerställa att vi vidtar proportionerliga åtgärder, och vi följer alltid relevant lagstiftning gällande användning av övervakningsteknologier.

Källa: Rail News

 

 

 

 

4