Slutstation för Rysslands ekonomi – kinesiska banker minskar importleveranser

Kinesiska filosofen Konfucius: - Lärande utan eftertanke är bortkastad möda; eftertanke utan lärande är farligt. Konfucius (levde mellan 551 och 479 f.Kr) betonar härmed vikten av att balansera teoretisk kunskap med praktisk tillämpning och kritiskt tänkande. Detta kan tolkas som ett råd för ekonomisk konkurrens att inte bara fokusera på kortsiktiga vinster utan också att tänka strategiskt och långsiktigt för hållbar framgång. Foto: Creative Commons Lic. Pixabay, kredit: lain910

Kina avvisar allt oftare betalningar från ryska företag, vilket kan få allvarliga konsekvenser för Rysslands ekonomi som är starkt beroende av Kina.

Genom nu 14 sanktionspaket försöker den kollektiva västvärlden begränsa Rysslands ekonomi. Å ena sidan har detta tidigt utlöste en lågintensiv konflikt, eftersom Rysslands president Vladimir Putin ständigt försöker kringgå sanktionerna, men å andra sidan visar de isolerande effekterna sig allt tydligare. Exempelvis försvårar sanktionerna nu järnvägstrafiken mellan Kina och Ryssland.

Avvisar betalningar

- Kina begränsar leveranser till Rysslands ekonomi på grund av västerländska sanktioner, rapporterar The Moscow Times, en nyhetsbyrå baserad i Amsterdam. Sedan maj har Kina avvisat omkring hälften av alla betalningar som ryska företag gör för varor som importeras via järnväg från Kina. Huvudorsaken är västerländska sanktioner – kinesiska långivare vidtar extra försiktighetsåtgärder för att undvika konflikter med sanktionerna.

- Avvisningsgraden för järnvägsimport är nu fem gånger högre än för import via andra transportmedel. Västerländska sanktioner i samband med kriget i Ukraina är riktade mot ett stort antal företag som är verksamma inom järnvägstrafiken, vilket åtminstone en rysk handlare anser förklara denna stora skillnad.

För Vladimir Putin är denna utveckling problematisk – rapporter om att Kina distanserar sig som handelspartner från Ryssland har blivit allt vanligare de senaste veckorna. Stora kinesiska banker granskar nu ryska beställningar, mottagare och andra detaljer noggrant; även här är det västerländska sanktioner som ligger bakom den ökade försiktigheten. För att undvika sekundära sanktioner är kinesiska banker noga med hur och med vem de handlar.

Järnvägen som ess i rockärmen – så vill Putin stärka Rysslands ekonomi

- Putin har nyligen velat investera stora summor i att bygga ut Rysslands järnvägsnät. Enligt Markets Business Insider diskuterades det i våras om investeringar på över fyra miljarder dollar för att utveckla den transsibiriska järnvägen och Baikal-Amur-linjen, båda viktiga förbindelser mellan Ryssland och Kina.

- Flera andra investeringar var också aktuella. Den ryska regeringen hade hoppats att genom att stärka järnvägsinfrastrukturen öka den ekonomiska stabiliteten och möjliggöra bättre handelsrelationer med Kina, trots de pågående sanktionerna.

Rysslands ekonomiska läge

Rysslands ekonomi står inför betydande utmaningar, främst på grund av de internationella sanktionerna som infördes som svar på landets agerande i Ukraina. Dessa sanktioner har kraftigt begränsat Rysslands möjligheter att handla med västvärlden och har tvingat landet att vända sig österut, främst mot Kina, för att upprätthålla sina ekonomiska aktiviteter.

- De ryska myndigheterna har försökt kompensera för dessa begränsningar genom att stärka den inhemska produktionen och söka nya handelspartners. Men beroendet av Kina har visat sig vara en sårbarhet, särskilt när kinesiska banker nu minskar sitt samarbete med ryska företag på grund av rädsla för sekundära sanktioner från väst.

Försvagad rysk rubel

Den ekonomiska osäkerheten har lett till en försvagad rysk rubel och ökade svårigheter för företag att importera nödvändiga varor och material. Detta har i sin tur påverkat den ryska industrin negativt och lett till en minskning av produktionen inom flera sektorer.

- Ryssland har även försökt stärka sina relationer med andra länder som inte deltar i sanktionerna, men dessa ansträngningar har hittills inte varit tillräckliga för att motverka de ekonomiska effekterna av sanktionerna.

Den ryska ekonomins framtid är osäker och mycket beror på hur länge sanktionerna kommer att vara kvar och om det kommer att finnas någon förändring i de internationella relationerna. För tillfället verkar det som om Ryssland kommer att behöva anpassa sig till en långsiktigt förändrad ekonomisk verklighet med fortsatt isolering från västvärlden och en ökad beroendeställning gentemot Kina och andra asiatiska länder.

Källa: Bloomberg/ Merkur.de