Tyskt energibolag satsar på stort vätgasprojekt på nordvästkusten

Vid sin anläggning i Huntorf i delstaten Niedersachsen genomför EWE ett försök för att se hur en vätgasekonomi kan fungera i liten skala. Koncernen har ett antal kavernor på denna plats, bestående av gigantiska underjordiska håligheter i naturliga saltdomer, där naturgas lagras. På samma område driver de också en elektrolysör med en effekt på 25 kilowatt (kW). Källa: EWE

Det tyska energibolaget EWE har fattat ett slutgiltigt investeringsbeslut om sitt 280 megawatt stora projekt, Clean Hydrogen Coastline - Electrolysis East Frisia, som ska ligga vid nordvästra Tysklands kust. Kontraktet för att leverera alla PEM-elektrolysatorer till projektet i staden Emden har tilldelats Siemens Energy. Projektet planeras att börja sin verksamhet år 2027.

Projektet kommer att producera cirka 26 000 ton grön vätgas årligen, vilket kommer att användas för olika industriella applikationer i regionen, enligt Siemens Energy.

Clean Hydrogen Coastline-projektet

Clean Hydrogen Coastline är ett ambitiöst initiativ av EWE som syftar till att främja produktionen av grön vätgas. Genom att använda PEM-elektrolysatorer (proton exchange membrane) kommer projektet att omvandla vatten till vätgas och syre med hjälp av elektricitet från förnybara energikällor. Vätgasen kommer sedan att kunna användas i en mängd olika industriella processer och bidra till minskade koldioxidutsläpp.

EWE:s engagemang för hållbar energi

EWE har länge varit engagerat i att utveckla hållbara energilösningar. Företaget, med bas i Oldenburg, har en stark portfölj av projekt inom förnybar energi och satsar nu stort på vätgas som en nyckelkomponent i energiövergången. Clean Hydrogen Coastline-projektet är en del av deras bredare strategi för att minska beroendet av fossila bränslen och öka användningen av förnybar energi.

Siemens Energys roll

Siemens Energy, som fick kontraktet att leverera PEM-elektrolysatorerna, är ett ledande globalt företag inom energiteknik. De har lång erfarenhet av att utveckla och implementera lösningar för ren energi och kommer att spela en central roll i att förverkliga EWE:s vision för Clean Hydrogen Coastline.

Projektets betydelse för regionen

Projektet är inte bara en viktig satsning för EWE och Siemens Energy, utan också för regionen som helhet. Genom att producera grön vätgas kommer projektet att skapa nya arbetstillfällen och främja ekonomisk tillväxt i området. Dessutom kommer det att bidra till att minska regionens koldioxidavtryck och stödja Tysklands övergripande klimatmål.

Framtidens energilösningar

Grön vätgs ses som en av de mest lovande lösningarna för att uppnå en koldioxidfri framtid. Det kan användas i allt från industriella processer till transporter och uppvärmning, vilket gör det till en mångsidig energikälla. EWE:s Clean Hydrogen Coastline-projekt är ett steg i rätt riktning mot att realisera potentialen hos grön vätgas.

Samarbete och innovation

Projektet är ett exempel på hur samarbete och innovation kan driva utvecklingen av hållbara energilösningar. Genom att kombinera EWE:s expertis inom energiförsörjning med Siemens Energys tekniska kunnande, skapas förutsättningar för att framgångsrikt implementera detta storskaliga vätgasprojekt.

Källa: EWE

 

 

 

 

 

4o