Akut brist på sjöfolk - Ny rapport ger vägledning för svensk sjöfart

Sjöfolk stannar en allt kortare period av sitt yrkesliv till sjöss. Foto: John Simmons/unsplash

En ny förstudie från Lighthouse avslöjar akuta problem för svensk sjöfart och lägger grunden för ett kommande forskningsprojekt som ska adressera bristen på kompetent personal.

Svensk sjöfart kämpar med både brist på personal och kortvarigt yrkesengagemang. En rapport från Lighthouse visar att sjöfolk lämnar yrket allt snabbare, vilket ökar kostnaderna för både rederier och samhället. För ett år sedan visade Transportföretagens rapport att branschen behöver rekrytera 2 200 personer inom tre år för att undvika ekonomiska problem. Denna analys bekräftas av Lighthouseförstudien, som betonar behovet av fler utbildade sjöbefäl och ökat intresse för sjöfartsutbildningar.

Henriette Wallén Warner från VTI och Monica Lund från Chalmers framhåller att sjöfolk ofta lämnar yrket på grund av isolering, hög arbetsbelastning och brist på karriärmöjligheter. Problemen inkluderar även mobbning och dåliga praktikupplevelser för nyutbildade.

Förstudien presenterar en lista över viktiga aktörer, inklusive myndigheter och utbildningsinstitutioner, som uppmanas att delta i ett treårigt forskningsprojekt som börjar i september och finansieras av Trafikverket. Projektet kommer att fokusera på åtgärder för att behålla och återrekrytera sjöpersonal.

Källa: Lighthouse