Nedgång för elbilsmarknaden

Endast två län, Jönköping och Gotland, visade en ökning. Foto: Claudio Schwarz/Unsplash

Under årets första sex månader har försäljningen av elbilar sjunkit kraftigt. Totalt såldes 51 240 elbilar, en nedgång med 7,6 procent jämfört med samma period förra året. Minskningen beror främst på en nedgång i nyförsäljningen, medan begagnatmarknaden ökade. Det visar en rapport från bilförmedlaren Kvdbil.

Totalt såldes 35 744 nya elbilar, en minskning med 22,5 procent eller 10 372 fordon jämfört med förra året. Försäljningen av begagnade elbilar ökade med 66,6 procent, med 6 211 fler sålda fordon. Den totala minskningen blev 4 212 fordon.

"Höjda räntor och borttagandet av klimatbonusen har gjort nya elbilar dyrare. Många har därför vänd sig till begagnade bilar, men det har inte fullt ut kompenserat för minskningen i nyförsäljningen", säger Daniel Odsberg, försäljningschef på Kvdbil.

Odsberg hoppas att sjunkande räntor och ökad köpkraft kommer att förbättra nyförsäljningen. Han påpekar att när fler byter till nya elbilar ökar utbudet på begagnade bilar, vilket påskyndar omställningen.

Största nedgången i försäljningen noterades i Skåne, med en minskning på 17,9 procent. Även Västra Götalands län och Uppsala län såg kraftiga minskningar. De största procentuella nedgångarna fanns i Norrbottens och Västernorrlands län, med 23,0 respektive 22,7 procent.

Endast Jönköping och Gotland visade ökning, där Gotland hade den största procentuella ökningen med 7,3 procent.

– Gotland är ett av de län som har sett den snabbaste ökningen av elbilar de senaste åren, så det förvånar mig inte, säger Daniel Odsberg.

När fler skaffar elbil blir det naturligt för andra att också göra det, menar han.

b
Daniel Odsberg. Foto: Kvdbil.