Scania Touring LBG/LNG har tilldelats Sustainable Bus Award 2025

Fordonet har genomgått kontinuerliga uppdateringar under åren. Foto: Scania

Scania Touring LBG/LNG vinner Sustainable Bus Award 2025 i turistbusskategorin. Bussmodellen drivs på biogas, ett fossilfritt bränsle som minskar CO2-utsläppen med upp till 90 procent jämfört med diesel. 

– Scania Touring har en effekt, ett vridmoment och en räckvidd som är jämförbar med en dieseldriven buss. Det minskar bullernivåerna och sänker driftskostnaderna. I kombination med hållbarhetsfördelarna med att använda biogas blir det en intressant lösning, inte minst för långväga transporter. Dessutom uppfyller den kraven för miljözon 3 i Stockholm, säger Carl-Johan Lööf, Head of Product Management på People Transport Solutions.

Bussen har uppdaterats löpande och utrustats med en 13-liters gasmotor som ger 410 hästkrafter och ett vridmoment på 2000 Nm. Modellen har också ett förnyat förarområde, ett avancerat elsystem och moderna säkerhetsfunktioner. Standardversionen har en räckvidd på över 1000 km. Fordonet kan köras på både naturgas och biogas, vilket möjliggör en övergång till hållbara transportlösningar.