Resenärer väljer bort USA – europeiska flygbolag märker av nedgång

Särskilt tydligt är detta i flygtrafiken mellan Kanada och USA, som historiskt haft ett starkt resandeutbyte. Enligt analysföretaget OAG har bokningarna för flyg mellan de två länderna rasat med över 70 procent inför sommarhalvåret. Foto: Lufthansa
Särskilt tydligt är detta i flygtrafiken mellan Kanada och USA, som historiskt haft ett starkt resandeutbyte. Enligt analysföretaget OAG har bokningarna för flyg mellan de två länderna rasat med över 70 procent inför sommarhalvåret. Foto: Lufthansa

Den amerikanska flygmarknaden visar tydliga tecken på att försvagas. Orsaken är Donald Trumps politik, som bidragit till att skapa oro för stigande priser och ett osäkert handelsklimat. Följden har blivit att allt fler amerikaner väljer att hålla hårdare i plånboken – även när det gäller flygresor.

Först var det de amerikanska bolagen som drabbades. Både Delta Air Lines och American Airlines har nyligen tvingats sänka sina prognoser kraftigt. Bakgrunden är vikande bokningar på inrikesflyg. Men nu börjar även internationella flygbolag märka av utvecklingen.

Virgin Atlantic ser nedgång i USA-försäljning

Vid en presentation på måndagen berättade Virgin Atlantics finanschef Oliver Byers att försäljningen av långdistansbiljetter från USA till Storbritannien har börjat bromsa in.

– Under de senaste veckorna har vi sett tecken på att efterfrågan från USA minskar, sade han.

Framför allt rör det sig om resor under vårsäsongen. Uttalandet fick omedelbart aktiekurserna för flera stora europeiska flygbolag att falla. British Airways-ägaren IAG backade med cirka sju procent, medan Lufthansa och Air France-KLM tappade omkring fem procent.

Viktig transatlantisk trafik hotas

För europeiska flygbolag är trafiken över Atlanten av avgörande betydelse. Lufthansa-gruppen erbjuder omkring 400 flygningar per vecka mellan Europa och Nordamerika. Omkring hälften av koncernens 200 långdistansflygplan är knutna till dessa linjer.

Dessutom har flygbolagen hittills kunnat räkna med att många privatresenärer väljer att resa i business- eller förstaklass. Det har kompenserat för minskad efterfrågan från affärsresenärer.

Så sent som i början av mars beskrev Lufthansas vd Carsten Spohr trafiken till Nordamerika som stark, och talade om en potentiell rekordsommar. Men utvecklingen tyder nu på att marknaden snabbt håller på att förändras.

United Airlines drar tillbaka flygplan

I USA har flera aktörer redan vidtagit åtgärder. United Airlines, som samarbetar med Lufthansa, har meddelat att bolaget på grund av minskade bokningar – särskilt i ekonomiklass och bland myndighetsresenärer – tvingas ta vissa plan ur drift tidigare än planerat.

Även om den internationella efterfrågan till en början var stabil, tycks även denna nu påverkas. Uttalandet från Virgin Atlantics finanschef tyder på att även amerikanska resenärer nu drar ner på långresor till exempelvis Europa.

Tydlig nedgång mellan Kanada och USA

Den näst största kanadensiska flygaktören, Westjet, har plötsligt börjat styra om mer kapacitet till Europa och infört över hundra extra flygningar till Dublin och Edinburgh.

Air Canada, som samarbetar nära med Lufthansa, har inte samma flexibilitet. Bolaget har stora navflygplatser där det är svårt att snabbt förändra flygmönstret. Air Canada rapporterar att bokningarna mellan Kanada och USA har minskat med ungefär tio procent.

Resebranschen märker av ändrat intresse

Donald Trumps politik påverkar inte bara flygmarknaden direkt, utan även bilden av USA som resmål. Brittiska researrangörer vittnar om att intresset för USA-resor sjunker. Hos företag som America Unlimited och Studiosus har bokningarna fallit sedan Trumps tillträde.

– Vi ser en tydlig återhållsamhet, säger en talesperson för Studiosus.

Även hotellkedjor märker av trenden. Accor-gruppens vd Sébastien Bazin uppgav nyligen att sommarens förhandsbokningar från Europa till USA minskat med cirka 25 procent. Enligt honom handlar det om en växande känsla av osäkerhet.

Politisk oro sänker reseviljan

Rapporter om turister som nekats inresa till USA är fortfarande få, men osäkerheten växer. Den handelskonflikt som USA driver mot flera länder – och signalerna om en mer sluten, mindre välkomnande politik – påverkar i allt högre grad människors resplaner.

Flygbolagens bedömningar och marknadsdata visar tydligt att USA inte längre är det självklara resmålet för varken amerikaner eller internationella besökare. Effekterna av detta kan bli kännbara för hela den globala flygindustrin.

Vill du att jag även genererar nyckelord (keywords) för SEO eller förslag till bildtext?

Källa: Handelsblatt