Tullreformer och nya handelsvägar ritar om Mellanöstern

Stora tullreformer och växande icke-oljehandel förändrar Mellanösterns handelsflöden. Foto:  timelab/unsplash
Stora tullreformer och växande icke-oljehandel förändrar Mellanösterns handelsflöden. Foto: timelab/unsplash

Handelslandskapet i Mellanöstern genomgår snabba förändringar när flera länder reformerar sina tullsystem och försöker minska beroendet av oljeexport. Det rapporterar Maersk.

Saudiarabien dominerar regionens handel
Vid utgången av 2023 uppgick Saudiarabiens totala utrikeshandel till 286 miljarder USD. Det gör landet till den tydligt största handelsnationen i regionen. Motsvarande siffror för Irak, Jordanien och Kuwait var 132, 39 respektive 12 miljarder USD. Saudiarabiens import ökade samtidigt med 12 procent till 213 miljarder USD, vilket enligt Maersk speglar en växande befolkning och ökad inhemsk efterfrågan.

Fokus på diversifiering från oljeintäkter
Flera stater i regionen har börjat prioritera icke-oljehandel. Detta sker delvis som en följd av produktionsnedskärningar inom OPEC och lägre oljepriser, vilket särskilt påverkar Saudiarabien och Kuwait. I Irak är oljeproduktionen fortsatt stabil, men prisfallet har minskat landets exportintäkter.

Saudiarabien har som mål att nå industriexport för motsvarande 557 miljarder saudiska riyal till 2030. Jordanien har ökat sitt fokus på handeln inom GAFTA (Greater Arab Free Trade Area). Under 2023 gick 18,9 procent av Jordaniens export till medlemsländer inom detta avtal. Irak planerar att bidra till ökad regional handel genom utveckling av en landkorridor till Egypten via Jordanien.

Reformer inom tullhantering påverkar handelsflödena
Samtliga nämnda länder har inlett reformer för att effektivisera sina tullsystem. Enligt Maersk spelar detta en central roll i deras strategi för att öka handeln.

I Kuwait pågår flera förändringar inom tullmyndigheten. Landet har skrivit under WTO:s avtal om handelslättnader. Enligt Maersk har Kuwait även infört nya tekniska rapporteringskrav via KuCAS-systemet samt digitaliserat sin tullhantering.

I Jordanien har tullmyndigheten lanserat ett elektroniskt övervakningssystem för transitering, TMFS. Även tullsatserna har sänkts, vilket enligt Maersk har bidragit till att handeln genom landets frizoner ökade med över 30 procent mellan 2022 och 2023.

I Irak har flygfrakten digitaliserats genom ett projekt vid Bagdads internationella flygplats. Landet använder nu ASYCUDA-systemet med stöd från FN:s handelsorgan UNCTAD. Systemet bygger på tekniker som artificiell intelligens och maskininlärning för att effektivisera processen.

Digitalisering av saudisk tullprocess
I Saudiarabien arbetar tullmyndigheten ZATCA med att förkorta tiden för tullklarering. En central del är plattformen Fasah, som möjliggör digital ärendehantering. Ambitionen är att helt övergå till elektronisk tullhantering. Avgifter på export från saudiska företag avskaffas också i vissa fall, som ett led i arbetet med att stärka inhemsk produktion och minska oljeberoendet.

Ökat behov av logistikkännedom
Maersk framhåller att förändringarna i tullhantering och handelsmönster i Mellanöstern ställer krav på ökad kunskap hos logistikaktörer. För att undvika förseningar och uppfylla nya krav behövs kontinuerlig uppdatering om regelverk och rutiner i varje enskilt land.