GKN Aerospace etablerar världens första flyganläggning med avancerad additiv tillverkningsteknologi i Trollhättan

Gripen Foto: niklas jonasson/unsplash

GKN Aerospace etablerar världens första avancerade additiva tillverkningsanläggning för flygindustrin i Trollhättan. Med ett investeringsstöd på 152 MSEK från Industriklivet och en total investering på 600 miljoner SEK förväntas anläggningen skapa upp till 150 nya arbetstillfällen inom operativ, teknisk och ingenjörsmässig verksamhet.

Den banbrytande tillverkningstekniken minskar råvaruanvändningen med upp till 80 procent, erbjuder energieffektivisering och öppnar dörrar för nya designmöjligheter för nästa generations flygmotorer. Detta markerar ett betydande steg för GKN Aerospace och Trollhättan, som redan är hem för GKN:s globala utvecklingscenter för flyg- och rymdmotorer med över 2000 anställda.

Jan Larsson, vd på Business Sweden, delar glädjen över etableringen och ser den som ett steg mot minskad klimatpåverkan och en stärkning av svensk konkurrenskraft. Likaså poängterar Joakim Andersson, koncernchef för GKN Aerospace Engines, vikten av att minska flygindustrins miljöpåverkan och betonar den unika teknologin som Sverige nu får vara en del av.

För Trollhättan är detta ett steg mot ökad attraktivitet och stadens fortsatta tillväxt som ett centrum för avancerad flygindustri. Dessutom betonar representanter från Västra Götalandsregionen och Position Väst vikten av att satsningar på hållbarhet och långsiktig tillväxt ger positiva effekter för regionens attraktionskraft och industriella framtid.

Källa: Business Sweden