Alltransport med Returpack invigde världens första eldrivna Flexoekipage

Bandklippning Alltransport-Returpack, Caroline Jansson, Sophia Jarl, Jon Jynnås, Marie Skoog, Mathias Lidén, Magnus Jansson. Foto: Alltransport

Alltransport och Returpack i Östergötland tar ett historiskt steg i transportbranschen genom att lansera världens första eldrivna Volvo 64-tons Flexoekipage. Genom sin helt el-hydrauliska byggnation kan bilen tippa hela lastutrymmet i sidled, därtill samtidigt lasta gods såväl bakifrån som uppifrån på terminaler och lager. 

Invigningen, som nyligen ägde rum, hölls med sedvanlig bandklippning av Sophia Jarl, Kommunstyrelsens ordförande, Jon Jynnås, Affärsområdeschef på Volvo Trucks, Marie Skoog, Logistikchef på Returpack, samt Mathias Lidén, VD för Alltransport i Östergötland. Åkeriägarna Magnus Jansson och Caroline Jansson höll i bandet vid invigningen.

Det 24 meter långa fordonet har en lastkapacitet på 160 kubikmeter och en totalvikt på 64 ton, drivet av avancerad el-hydraulisk teknologi. En nyckelfunktion är dess möjlighet till sidolastning och effektiv lastning från både bak och ovan på terminaler och lager.

Elbilen kommer i huvudsak transportera flaskor och burkar i lösvikt från Returpacks anläggningar i Sverige och transporteras till fabriken i Norrköping. 

Mathias Lidén, VD för Alltransport i Östergötland, framhåller företagets målsättning att vara en pionjär inom transportsektorn. Elfordonet kommer huvudsakligen att användas för transport av lösviktiga flaskor och burkar från Returpacks anläggningar i Sverige till fabriken i Norrköping.

Marie Skoog, logistikchef på Returpack/Pantamera, betonar betydelsen av att kontinuerligt förbättra logistiklösningar och hållbarhetsaspekter för att möta den ökande efterfrågan på pantvolymer. Det eldrivna flexoekipaget representerar en betydande milstolpe mot klimatneutrala transporter fram till år 2030. Genom att omfamna ny teknik blir företagen en aktiv del av lösningen när transportsystemet skiftar mot utsläppsfria alternativ.

b
Fordonet är 24 meter långt och har en lastkapacitet på 160 kubikmeter och en totalvikt på 64 ton Foto: Alltransport
b
Marie Skoog och Mathias Lidén. Foto: Alltransport