ABB satsar på AI-baserade robotar genom förvärvet av Sevensense

Marknaden för mobila robotar förväntas växa med 20 procent CAGR till och med 2026, från 5,5 till 9,5 miljarder dollar och ABB:s AI-baserade 3D-visionsteknik ligger i framkanten av denna tillväxt. Foto: ABB

ABB förvärvade nyligen det schweiziska startup-företaget Sevensense, en framstående leverantör av AI-baserad navigeringsteknik med 3D-vision för autonoma mobila robotar, AMR. Det schweiziska företaget grundades 2018 som en spin-off från det tekniska universitetet ETH Zürich i Schweiz.

Detta förvärv markerar ett viktigt steg mot företagets vision om en arbetsplats där AI-baserade robotar stöder människor och uppfyller kunders behov av ökad flexibilitet och intelligens i en tid av kvalificerad arbetskraftsbrist. Enheten kommer integreras i företagets AMR-portfölj efter framgångsrika kundpilotprojekt inom fordons- och logistikindustrin.

Företaget investerade tidigare som minoritetsägare i det schweiziska startup-företaget och har redan 2021 gått med i företagets innovationsekosystem. Finansiella detaljer kring förvärvet har ännu inte avslöjats. Förvärvet stärker ABB:s position inom mobil robotteknik och erbjuder en unik kombination av hastighet, noggrannhet och nyttolast.

Sevensenses innovativa navigeringsteknik, som kombinerar AI och 3D-vision, möjliggör intelligenta beslut för AMR i dynamiska miljöer. Denna teknik har redan visat sig vara framgångsrik inom fordonstillverkning och logistik, med planer på att utvidga användningen till andra länder.

ABB:s AMR med Visual SLAM-teknik kommer att generera effektivitetsvinster för företag som Ford och Michelin genom snabbare och effektivare drift. Förvärvet positionerar företaget som en ledande aktör inom nästa generations AMR, med fokus på autonomi och kognitiv intelligens.

Gregory Hitz, vd för Sevensense, ser förvärvet som en möjlighet att skala upp deras teknik och erbjuda den bredare marknaden. Samarbetet mellan ABB och Sevensense kommer att omdefiniera gränserna för AI-baserad robotik och påverka inte bara AMR-sektorn utan även andra områden som materialhantering och rengöring.

Sevensense kommer att fortsätta sin verksamhet från sitt kontor i Zürich med sina cirka 35 medarbetare.