Neste sänker prognosen – aktien faller kraftigt

Priserna på råvaror från avfall och restprodukter, som används i tillverkningen av förnybara bränslen, har inte minskat. Detta, tillsammans med fortsatt svaga prispremier för förnybara produkter, har lett till sämre marginaler än vad företaget tidigare förväntat sig. Foto: Neste

Efter att bränslebolaget Neste nyligen utfärdat en resultatvarning har aktiekursen sjunkit kraftigt på Helsingforsbörsen. Företaget sänker sin prognos för försäljningen av förnybara produkter under det innevarande året, vilket skapar oro bland investerare.

Enligt Neste har marknadspriserna på diesel sjunkit avsevärt under det tredje kvartalet, vilket påverkat försäljningsutsikterna för bolagets förnybara produkter negativt.

Fallande dieselpriser påverkar marknaden

– Vi ser tydliga effekter av prisfallet på diesel och den allmänna marknadssituationen, vilket gör att vi tvingas justera vår prognos för resten av året, säger en talesperson för Neste.

Justering av försäljningsprognoser för förnybara produkter

Neste har också reviderat sina förväntningar för försäljningsvolymerna av förnybara produkter, inklusive förnybart flygbränsle. Baserat på den senaste försäljningsutvecklingen planerar företaget att optimera utnyttjandet av sin produktionskapacitet i linje med de rådande marknadsförhållandena.

Den uppdaterade prognosen för 2024 visar att den totala försäljningsvolymen av förnybara produkter förväntas öka jämfört med 2023 och nå cirka tre komma nio miljoner ton, med en avvikelse på fem procent uppåt eller nedåt. För förnybart flygbränsle förväntas försäljningsvolymen ligga mellan trehundrafemtio tusen och femhundrafemtio tusen ton. Den genomsnittliga jämförbara försäljningsmarginalen för hela året 2024 förväntas vara mellan trehundrasextio och fyrahundraåttio dollar per ton.

Den tidigare prognosen för 2024 var en total försäljningsvolym på fyra komma fyra miljoner ton, med en avvikelse på tio procent, och en försäljningsvolym för förnybart flygbränsle på femhundratusen till sjuhundratusen ton. Den genomsnittliga jämförbara marginalen för hela året låg då mellan fyrahundraåttio och femhundraåttio dollar per ton.

Oljeprodukternas prognos förblir oförändrad

Trots de justerade förväntningarna på förnybara produkter har Neste valt att behålla sina tidigare prognoser för oljeprodukter oförändrade. Företaget förväntar sig inte några större förändringar på den marknaden, och de fortsätter att följa sina tidigare riktlinjer för året.

Aktien faller efter resultatvarningen

Efter att resultatvarningen offentliggjordes sjönk Nestes aktie med cirka sju procent på Helsingforsbörsen. Detta markerar en tydlig reaktion från marknaden, där investerare uttrycker oro över de försämrade utsikterna för förnybara produkter, som är en viktig del av bolagets framtida strategi.

Detta är andra gången i år som Neste utfärdar en negativ resultatvarning. Senast företaget sänkte sin prognos var i maj, vilket också då ledde till en betydande nedgång i aktiekursen.

VD-byte på gång i Neste

Samtidigt som Neste hanterar sina utmaningar på marknaden förbereder företaget sig också för en förändring i ledningen. Heikki Malinen tar över som ny vd senast i början av november, och förväntas leda företaget genom en tid av osäkerhet och marknadsutmaningar.

Nestes framtid kommer i stor utsträckning att bero på hur väl bolaget kan anpassa sig till den volatila marknaden för förnybara produkter och hur effektivt det kan genomföra sina strategiska mål under det kommande året.

Källa: Yle Uutiset