Nya rederiet ONE kopplar Gävle Hamn till Europa och Baltikum

Nytt rederi anlöper containerterminalen. Foto: Gävle Hamn

Under hösten 2024 börjar rederiet ONE (Ocean Network Express) anlöpa Gävle containerterminal. Detta sker i samband med att rederiet utökar sin Scandinavian Baltic Express (SBX) och inkluderar Gävle i sin rutt.

Det nya anlöpet är en följd av en tidigare investering i Gävles containerterminal, som nu kan hantera ytterligare trafik. Gävle blir den enda svenska hamnen i den utökade SBX-slingan. Enligt Yilport Nordic, som driver containerterminalen, innebär detta fler logistiklösningar för både import- och exportföretag i regionen, med kopplingar till viktiga europeiska hamnar som Antwerpen och Rotterdam.

Den första anlöpningen är planerad till oktober, och därefter kommer rederiets fartyg att besöka hamnen veckovis. Två fartyg kommer att trafikera rutten, vilket ska säkerställa regelbundna avgångar. Förutom Gävle, kommer hamnar i Antwerpen, Rotterdam, Rauma, Fredericia och Gdynia att ingå i slingan.

Satsningen syftar till att förbättra logistikmöjligheterna för företag i regionen och stärka handelsvägarna mellan Skandinavien, Baltikum och Europa.

Källa: Gävle hamn