Wärtsilä och Chevron samarbetar för att minska metanutsläpp från LNG-fartyg

Deme Group stödjer marina lösningar och hållbarhetsarbete i form av Wärtsiläs paket för minskning av växthusgaser i 34DF-motorer. Foto: Deme Group

Wärtsilä och Chevron Shipping Company LLC planerar att konvertera en motor på sex av Chevrons LNG-fartyg från dubbeldrivna (DF) till tändgas (SG) drift. Denna omvandling syftar till att minska växthusgasutsläppen genom att reducera metanutsläpp, vilket är en del av Chevrons bredare strategi för att minska koldioxidintensiteten i sin verksamhet. Detta innovativa projekt är resultatet av två års samarbete mellan företagen och markerar ett genombrott inom sjöfartsindustrin. Wärtsilä bokade ordern för de första två fartygen under tredje kvartalet 2024.

När flytande naturgas (LNG) används som bränsle, kan små mängder metan slippa undan oförbrända och läcka ut i atmosfären – ett fenomen som kallas metanutsläpp. Även om metan stannar kortare tid i atmosfären än koldioxid, fångar det upp cirka 25 till 30 gånger mer värme över en hundraårsperiod. Att minska metanutsläppen är därför avgörande för att sänka koldioxidintensiteten.

Metanutsläpp – en nyckelutmaning för LNG-drift

Wärtsiläs konverteringsprojekt, där man omvandlar från DF till SG, innebär att motorerna anpassas till att använda tändgas istället för dieselpilotbränsle vid förbränningen. Detta optimerar förbränningsprocessen, minskar metanutsläpp och förbättrar motorns effektivitet.

Samarbete för en lägre koldioxidframtid

– Chevron Shipping strävar efter att minska metanutsläppsintensiteten i vår LNG-flotta som en del av vårt arbete för en framtid med lägre koldioxidutsläpp, säger Barbara Pickering, president för Chevron Shipping.

– Vi är glada över att samarbeta med Wärtsilä i detta banbrytande projekt. Det visar på de steg vi tar för att minska koldioxidintensiteten inom sjötransporter.

Roger Holm, president för Wärtsilä Marine och vice verkställande direktör på Wärtsilä Corporation, understryker projektets betydelse:
– Detta innovativa projekt representerar ett viktigt framsteg på vägen mot en flotta med lägre koldioxidutsläpp. Wärtsilä har lång erfarenhet av att minska metanutsläpp från LNG-drivna motorer, både genom nya lösningar och genom att uppgradera befintliga installationer.

Källa: Wärtsilä