RES, ett av världens största oberoende företag inom förnybar energi, har ingått ett försäljningsavtal med Prime Capital AG. Avtalet gäller för projektet Alby vätgasanläggning i Ånge kommun, där Prime Energy Infrastructure Fund II (PGEIF II) kommer att bli ensam aktieägare. RES kommer fortsatt vara involverat och samarbeta med PGEIF II för att utveckla projektet.
Anläggningen ska byggas i två etapper och förväntas producera 90 000 ton hållbart flygbränsle per år vid full kapacitet. Detta motsvarar cirka 4 % av den förväntade efterfrågan inom EU år 2030 för att möta EU:s krav på 6 % SAF (sustainable aviation fuel). Anläggningen kommer att försörjas med 500 MW förnybar energi från transformatorstationen Tovåsen. Genom elektrolys omvandlas vatten till grön vätgas, som sedan vidareförädlas till syntetiskt hållbart flygbränsle (e-SAF).
Projektet förväntas ha positiva effekter på både miljön och lokalsamhället. Det beräknas skapa nya arbetstillfällen i Ånge kommun och bidra till att stärka kommunens profil som en föregångare inom förnybar industriell omställning.
Projekt Alby är ett av flera samarbeten mellan Prime Capital och RES. Prime Capital äger också andra projekt som utvecklats av RES, inklusive Björnberget Vindkraft AB.
Matilda Afzelius, vd på RES Norden AB, kommenterar affären:
"Detta är en stor dag. 90 000 ton förnybart flygbränsle per år är en imponerande kapacitet och ett viktigt steg mot fossilfria drivmedel. För vårt företag innebär avtalet att vi utvecklar marknadsmässiga och hållbara energiprojekt som skapar positiva samhällsekonomiska effekter, som i Ånge".
Erik Lövgren, ordförande i Kommunstyrelsen i Ånge, säger:
– Vi har länge sett att grön vätgas är en viktig möjlighet för både den gröna omställningen och för vår kommun. Ånge har tillgång till billig förnybar energi, vilket är avgörande för vätgasproduktion. Det här är ett viktigt steg för Ånge, som går från nedläggningsbygd till utvecklingsbygd. Vi ser fram emot att fortsätta samarbetet med Prime Capital och RES.
– Norden är exceptionellt väl lämpat för produktion av syntetiska bränslen på grund av den låga kostnaden för elektricitet, den höga andelen förnybara energikällor i energimixen och den stora tillgången på vatten. Med projektet Alby förvärvar vi en mycket attraktiv plats – både vad gäller läge och kommersiella förutsättningar – i Sverige, som möjliggör utvecklingen av en storskalig Power-to-X-anläggning i nära samarbete med RES, avslutar Mathias Bimberger.