Civilminister Erik Slottner besökte flygindustri i Trollhättan

Erik Slottner och Martin Wänblom, vd på GKN Aerospace Sweden. Foto: GKN Aerospace

Civilminister Erik Slottner besökte nyligen GKN Aerospace i Trollhättan. Som en del av programmet fick civilministern ta del av företagets satsningar inom ny produktionsteknik, där digitalisering och AI spelar en central roll.

– Att våra anläggningar får ministerbesök visar hur viktig svensk spjutspetsteknologi är för Sveriges framtid, säger Martin Wänblom, vd på GKN Aerospace Sweden.

Företaget har en central roll i flygindustrins omställning mot mer hållbara lösningar. Med expertis inom tillverkning av flygmotorkomponenter bidrar verksamheten till arbetet med att nå flygets klimatmål. Under hösten besökte både försvarsministern och infrastrukturministern anläggningen i Trollhättan. Nu var det civilministerns tur.

– Sverige ska vara ledande inom digitalisering och just nu pågår många viktiga AI-projekt inom såväl näringslivet som offentlig sektor. Digitala verktyg har stor potential att både effektivisera och förenkla många arbetsuppgifter, samtidigt som det stärker innovationskraften. Det är glädjande att ta del av konkreta exempel på hur digitaliseringen kan stärka konkurrenskraften i näringslivet, säger civilminister Erik Slottner.

– För oss inom svensk tillverkningsindustri är det viktigt att kunna visa upp för regeringen vad det är vi håller på med och vilka utmaningar som finns, så att vi tillsammans kan göra Sverige starkare som industrination, säger Martin Wänblom.

En av besökets mer betydelsefulla programpunkter var den nya produktionsanläggning som företaget har investerat 600 miljoner kronor i. Genom att använda additiv teknik för att producera säkerhetskritiska delar till flygmotorer har anläggningen en unik position. I stället för att svarva och fräsa ut delar ur ett block av metall byggs detaljen lager för lager med en metod liknande 3D-printing. Artificiell intelligens används för att säkerställa att processen uppfyller de tekniska kraven.

– Under tillverkningsprocessen samlas det löpande in stora mängder data. För att hantera och tolka den på ett säkert sätt använder vi AI-teknik, säger Martin Wänblom.

Företaget anser att det är viktigt att regeringen får insyn i den avancerade produktionstekniken, som är en del av flygindustrins klimatomställning. Enligt Martin Wänblom kan additiv tillverkning minska materialförbrukningen med upp till 90 procent jämfört med traditionella metoder.

– Jämför vi additiv tillverkning med den konventionella sparar vi upp till 90 procent av tillverkningsmaterialet. Att konkret få se hur arbetet går till gör det enklare att förstå vad det innebär. Därför värderar vi ministerbesök till anläggningen här i Trollhättan högt, säger Martin Wänblom.