Debatt: Så ökar vi takten på omställningen av transportsektorn

Transportsektorn ska minska utsläppen med minst 70 procent till 2030, och Klimatpolitiska rådet vill snabba på elektrifieringen. Foto: Stina Wickenberg
Transportsektorn ska minska utsläppen med minst 70 procent till 2030, och Klimatpolitiska rådet vill snabba på elektrifieringen. Foto: Stina Wickenberg

Den svenska klimatomställningen står inför stora utmaningar. Klimatpolitiska rådet har nyligen konstaterat att Sverige riskerar att missa klimatmålen för 2030 om inte takten i omställningsarbetet ökar markant. För transportsektorn är målet tydligt - utsläppen ska minska med minst 70 procent till 2030 jämfört med 2010 och Klimatpolitiska rådets rekommendation till regeringen är bland annat att snabba på elektrifieringen av transporter i Sverige. 

I detta läge blir tekniska innovationer som förenklar vardagen för elbilsförare och fastighetsägare som erbjuder elfordonsladdning allt viktigare. Som svensk tillverkare av laddinfrastruktur för elfordon ser vi dagligen hur avgörande användarvänlighet och smart teknik är för att påskynda omställningen. 

Två nyheter visar vägen: Den första är Autocharge - en teknik som förenklar laddningen för elbilsförare som laddar sin bil med CTEKs senaste teknik. Istället för att hålla på med appar, RFID-kort eller andra metoder för autentisering räcker det nu att sätta in laddkabeln i bilen. Laddboxen känner automatiskt igen det registrerade fordonet och startar laddningen. Den stora fördelen är att funktionen enkelt kan aktiveras i befintliga laddboxar genom en mjukvaruppdatering. Fastighetsägare med CTEKs nyare hårdvara behöver alltså inte byta ut sin utrustning - en fjärruppdatering av mjukvaran räcker för att modernisera hela laddinfrastrukturen.

Den andra nyheten handlar om hur vi hanterar den ökade belastningen på elnäten som elektrifieringen medför. Med vår nya trådlösa lastbalanseringsteknik kan flera laddare nu automatiskt kommunicera med fastighetens energimätare via wifi. Systemet fördelar dynamiskt tillgänglig effekt mellan laddpunkterna baserat på realtidsdata om byggnadens energiförbrukning. När andra elektriska system i fastigheten behöver mer ström, begränsas laddhastigheten tillfälligt. Den återgår automatiskt till normal nivå när belastningen minskar. 

Detta löser ett av de största praktiska hindren för att bygga ut laddinfrastruktur i fastigheter – risken för överbelastning och behovet av att säkra upp elanslutningen, vilket kan bli kostsamt. Med smart lastbalansering kan fler laddpunkter installeras inom fastighetens tillgängliga effekt, vilket minskar kostnaderna för fastighetsägare som vill erbjuda publik laddning.

Klimatpolitiska rådet pekar i sin senaste rapport på att utvecklingen inom transportsektorn är avgörande för möjligheten att nå utsläppsmålen till 2030 och konstaterar samtidigt att tempot måste öka och att nya verkningsfulla åtgärder krävs för att påskynda övergången till eldrivna fordon. Smarta lösningar spelar en avgörande roll. Genom att eliminera praktiska hinder och förenkla vardagen för både elbilsförare och fastighetsägare driver vi utvecklingen framåt. När systemen dessutom kan uppgraderas på distans skapas förutsättningar för snabb förändring. Det handlar inte bara om att göra det möjligt att köra elbil - det måste vara enkelt och kostnadseffektivt för alla inblandade parter.

Sveriges klimatmål för 2030 är ambitiösa men nödvändiga. För att nå dem krävs både politiska beslut och smarta innovationer. Från vår sida kommer vi att fortsätta utveckla lösningar som gör övergången till elfordon smidigare och mer kostnadseffektiv. I slutändan är det enkelheten och möjligheten att använda befintlig infrastruktur som avgör hur snabbt omställningen kan genomföras.

Daniel Forsberg

Marknadschef EVSE, CTEK