Hamnsamarbete över Kattegatt ska skapa effektivare logistik

Carl-Henrik Hägg, VD Hallands Hamnar. och Henrik Carstensen, VD för Grenaa Havn. Foto: Hallands Hamnar

Grenaa Havn och Hallands Hamnar har länge varit vänhamnar genom Stena Line som med sin färjeförbindelse knyter ihop hamnen i Grenå och Halmstad. Nu tar de steget vidare och fördjupar samarbetet genom Kattegat Port Alliance – ett samarbete som ska skapa tillväxt och hållbara logistiklösningar för kunder inom nyckelsegmenten havsbaserad vindkraft, energisektorn och befintliga godsflöden.

Bakgrunden till samarbetet är att hamnarna ser stora möjligheter i att dela erfarenheter och utveckla gemensamma projekt inom hållbarhet, innovation och logistiklösningar. Genom att formalisera samarbetet kan båda parter dra nytta av varandras styrkor och skapa mervärde för sina kunder.

"Detta partnerskap är ett viktigt strategiskt inslag i vår fortsatta tillväxt och utveckling och vi ser stor potential och goda synergier för våra kunder i att stärka och utveckla samarbetet över Kattegatt. Vi har haft ett mycket gott, positivt och nära samarbete i många år och detta partnerskap är en naturlig och nytänkande utveckling av samarbetet", säger Henrik Carstensen, VD för Grenaa Havn.

- Med samarbetet kan vi erbjuda våra kunder mer effektiva och hållbara lösningar genom att kombinera våra resurser och kompetenser. Tillsammans med Grenaa Havn skapar vi nya möjligheter att optimera godsflöden, förbättra lagerhållning och underlätta hanteringen av komplexa projekt, säger Carl-Henrik Hägg, VD Hallands Hamnar.

Satsning på nyckelsegment

Det är inom segmenten havsbaserad vindkraft, energisektorn och befintliga godsflöden som samarbetet i första hand ska inriktas på.

- Vi väljer att fokusera på dessa segment initialt då vi ser goda förutsättningar att gemensamt skapa tillväxt och stärka erbjudandet till kunder här. Grenaa Havn har en stark position i segmenten och erbjuder värdefull expertis och resurser som kompletterar Hallands Hamnars egna styrkor, fortsätter Carl-Henrik Hägg.

Inom havsbaserad vindkraft skapar samarbetet fördelar genom hela etableringsprocessen. Transporter och hantering av vindkraftskomponenter effektiviseras när båda hamnarnas ytor, resurser och kompetens kan nyttjas samtidigt som det ger en högre kostnadseffektivitet.

- Vi ser detta som ett naturligt steg i att attrahera fler vindkraftsprojekt till regionen och skapa starkare logistikflöden för våra kunder, fortsätter Henrik Carstensen.

- Men det är också viktigt att lyfta fram det breda samarbetet kring de befintliga godsflöden mellan hamnarna där vi ser en potential i att optimera lager- och logistiklösningar och skapa miljömässiga fördelar, avslutar Henrik Carstensen.

Källa: Hallands Hamnar