Sverige halkar efter – SKR vill ha enklare lösningar för drönaranvändning

Det finns stor potential för användning av drönare i kommuner och regioner men dagens regler för drönare är för krångliga, anser Sveriges Kommuner och Regioner. Foto: Dion Tavenier/Unsplash

Det finns en stor potential för drönaranvändning i kommuner och regioner. Dock krävs tydligare roller, enklare lösningar och ett ökat inflytande på kommunal och regional nivå, enligt medlems- och intresseorganisationen Sveriges Kommuner och Regioner.

– Drönare kan spela en viktig roll för snabba, luftburna, fossilfria transporter inom offentlig sektor men olika typer av hinder behöver rivas innan vi kan använda teknikens fulla potential, säger Anna Hed, ordförande för beredningen för tillväxt och regional utveckling, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Transportstyrelsen har utrett hur Sverige kan få förutsättningar för en konkurrenskraftig drönarbransch. SKR:s styrelse konstaterar i ett yttrande att tekniken utvecklas snabbt, men det finns olika hinder som gör att vi inte kan nyttja den fullt ut. Drönare skulle kunna användas för att leverera medicinska prover, hjärtstartare eller mat i gles- och landsbygd. Det sker redan i andra delar av världen, men inte i Sverige.

Transportstyrelsens utredning är omfattande, men det finns fortfarande oklarheter kvar, anser Sveriges Kommuner och Regioner. En utmaning, enligt organisationen, ligger i mötet mellan Transportstyrelsens ansvar för att planera luftrummet och kommuners ansvar i att planera för mark och vatten. Det är två helt skilda processer som SKR anser behöver samordnas på ett nytt sätt.

– Vi har idag allt för komplicerade tillståndsprocesser och ett regelverk som försvårar snarare än möjliggör, till exempel för att kunna flyga utom synhåll. Det hindrar utvecklingen och gör att Sverige halkar efter, säger Anna Hed.

Sveriges Kommuner och Regioner tycker att rollfördelningen mellan olika aktörer behöver förtydligas och att det finns behov av ett gemensamt arbete framåt mellan myndigheter och företrädare för kommuner och regioner.

– De lösningar som tas fram måste fungera för hela Sverige - därför är det viktigt att kommuner och regioner involveras i ett fortsatt arbete. Vi vill se bättre möjligheter att skapa samhällsnytta med hjälp av drönare, säger Anna Hed.

Källa: Sveriges Kommuner och Regioner