Storskalig ombyggnad av järnvägsinfrastruktur inleds i danska Århus

Järnvägsföretagen DSB och GoCollective har också förberett sig på störningarna. DSB erbjuder pendlare som reser mellan Skanderborg, Århus H och Hinnerup en ersättning på tjugofem procent under perioden med nedsatt trafik. Foto: Banedanmark
Järnvägsföretagen DSB och GoCollective har också förberett sig på störningarna. DSB erbjuder pendlare som reser mellan Skanderborg, Århus H och Hinnerup en ersättning på tjugofem procent under perioden med nedsatt trafik. Foto: Banedanmark

Ett av Danmarks största järnvägsprojekt är i gång i Århus. Under nästan två års tid ska spår och perronger byggas om, ett nytt digitalt signalsystem installeras och järnvägen elektrifieras. Arbetet görs för att möjliggöra trafik med eltåg och förbättra tågtrafiken längs den östjylländska huvudlinjen mellan Fredericia och Ålborg.

– Århus centralstation står inför en omfattande modernisering och uppgradering. Det nya signalsystemet och eltågen kräver stora förändringar. Samtidigt får stationen en allmän upprustning. Det blir en tuff period med mycket byggarbete, men vi gör allt samtidigt för att arbetet ska bli klart så snabbt som möjligt, säger Danmarks transportminister Thomas Danielsen.

Arbetet är en del av Banedanmarks större moderniseringsprogram. Enligt projektchefen Helle Thambo är det en viktig investering.

– Vi bygger om spår, inför nytt signalsystem och elektrifierar samtidigt. Det är ett omfattande men nödvändigt arbete som på sikt leder till kortare restider, färre utsläpp av partiklar och koldioxid, mindre buller och bättre punktlighet, säger hon.

Stora trafikstörningar att vänta

Ombyggnaden innebär stora förändringar för tågresenärer. Redan under 2025 minskas tågtrafiken genom Århus med omkring femtio procent, och under tre månader 2026 stängs spåren mot Hinnerup och Langå helt. I början av 2026 kommer dessutom all tågtrafik genom Århus att ersättas med buss under två veckor, när det nya signalsystemet tas i drift.

– Vi försöker begränsa störningarna, men det är inte möjligt att upprätthålla den vanliga turtätheten. Projektet är planerat för att bli klart så snabbt som möjligt, men resenärer bör kontrollera sin resa i förväg, säger Helle Thambo.

– Vi har ökad övervakning av tågtrafiken för att ge bästa möjliga service. Ersättningssystemet ska underlätta för våra pendlare, säger DSB:s informationschef Tony Bispeskov.

GoCollective anpassar också trafiken. Mellan Herning och Århus kör två tåg i timmen som vanligt. På sträckan Viborg–Århus går ett direkt tåg per timme, kompletterat med ett tåg till Langå, där resenärer kan byta till DSB som tillfälligt stannar i Hinnerup.

– Vårt mål är att trafiken ska fungera så smidigt som möjligt under hela perioden, säger GoCollectives presschef Mikkel Juul.

Detta sker i Århus 2025 och 2026

Banedanmark genomför ett stort antal åtgärder vid Århus centralstation och på intilliggande bansträckor: – Förnyelse av spår, växlar, dränering och viss hastighetsuppgradering
– Nytt spår 8, vilket möjliggör två samtidiga tåg vid perrong 7
– Förlängning av perronger och flyttning av växelområden
– Renovering av cykelbron vid Bruuns Bro
– Broar anpassas för att ge plats åt kontaktledningar
– Upprustning av vattenledning under Værkmestergade
– Införande av nytt signalsystem vid Århus station
– Etablering av kontaktledningsanläggning med stolpar och ledningar

Projektet, som kallas Aarhus Helhedsløsning, syftar till att framtidssäkra järnvägen och göra det möjligt för moderna eltåg att trafikera en av Danmarks mest trafikerade järnvägslinjer från och med slutet av 2026.

Mer information finns på Banedanmarks webbplats, som uppdateras löpande under byggperioden.

Käkka: Banedanmark