Efter ett kort vinteruppehåll är det dags för världens första elektriska bärplansfärja Candela P-12 Nova att åter flyga i Stockholms kollektivtrafik. När trafiken återupptas efter vintervilan bekräftar nya statistik från Region Stockholm att fartyget är en stor framgång – både för passagerare och miljön.
Candela P-12 är världens första passagerarfärja som kombinerar elektrisk framdrivning med hydrofoilteknik, vilket gör att den bokstavligen kan flyga över vattenytan – med lägre energiförbrukning och högre hastigheter. Den första enheten, som heter Nova, har varit i drift i Stockholms kollektivtrafik under hösten.
Nova släpper ut 95 procent mindre CO₂ jämfört med de konventionella dieseldrivna fartygen som trafikerar samma sträcka, och använder 84 procent mindre energi per passagerarkilometer.
Samtidigt visar statistiken att bärplansfärjan är mycket populär; de flesta avgångar har varit fullbokade – ofta med långa köer. Populariteten beror på att färjan har minskat restiden mellan Tappström (Ekerö centrum) och Stockholms stadshus till 30 minuter, jämfört med cirka en timme med bil eller buss.
Data visar också att hon lockar fler att resa med båt, med en ökning av antalet resenärer på linje 89 med 30 procent.
“Nova lockar även pendlare till de andra fartygen. Det är extra spännande, eftersom ett av våra mål är att visa att med snabb, bekväm vattenburen trafik kan vi få bilpendlare att byta till kollektivtrafik på vatten,” säger Gustav Hasselskog, VD och grundare av Candela.
Region Stockholm, som ansvarar för trafiken, kommer nu att öka Novas trafik från fem dagar i veckan till daglig drift i maj.
Candela P-12 Nova, med en marschfart på 25 knop, är världens snabbaste elektriska fartyg. Det är också snabbare än Stockholms snabbaste dieseldrivna skärgårdsfärjor. Tack vare sin hastighet och låga svallsignatur är fartyget väl lämpat både för tätbebyggda områden, där hastighetsbegränsningar vanligtvis finns på grund av att konventionella färjor orsakar skadliga svall, och känsliga ekosystem.
“Att visa att teknologin är mogen och anpassad för krävande kollektivtrafikanvändning är viktigt. Det här är den tredje generationen av vår bärplansteknologi, och med lärdomar från att ha byggt över 100 fritidsfartyg skalar vi upp produktionen för att möta efterfrågan,” säger Gustav Hasselskog, VD och grundare av Candela.
Candela har redan P-12-kunder runt om i världen – från Saudiarabien till Nya Zeeland och USA.
“Vi är otroligt glada att Region Stockholm har gett oss möjlighet att demonstrera teknologin i stadens kollektivtrafik. Vi ser att vattenvägar i de flesta städer har enorm potential för snabb, kostnadseffektiv och utsläppsfri transport som kan avlasta vägtrafiken och öka tillgängligheten. Det här är bara början på en revolution på våra vatten,” säger Gustav Hasselskog.
Fakta:
- Novas CO₂-utsläpp: 23 g/pkm; genomsnittet för andra fartyg på sträckan är 439 g/pkm.
- Novas energiförbrukning: 0,39 kWh/pkm; genomsnittet för andra fartyg på sträckan är 3,31 kWh/pkm.
- Snabbaste restiden med Nova direkt mellan Tappström och Klara Mälarstrand: ca 30 minuter (med hastighetsdispens på 22 knop från Gröndalsbron till Stadshuset). Andra båtar på linjen tar 45–55 minuter.
- 120 genomförda avgångar
- 2 326 totalt transporterade passagerare
- Beläggning: 80,83 procent, i verkligheten högre på grund av ombordvarande träningspersonal.