Svenska Stilride, som skapade rubriker när de för ett år sedan släppte konceptbilder på sin Sport Utility Scooter One, Sus1, är nu redo för nästa steg efter att nyligen ha stängt en övertecknad investeringsrunda på 31 miljoner kronor. Pengarna ska användas för sista bitarna i den unika tillverkningsprocessen Stilfold och för att förbereda serieproduktion av den första modellen av Sport Utility Scooter One.
– Intresset har varit stort från såväl befintliga som nya investerare tack vare en unik tillverkningsprocess och en första produkt som har potentialen att stöpa om en hel marknad. Genom det här tillskottet i kassan kan vi rekrytera ett ännu starkare team för den fortsatta utvecklingen av tekniken och förberedelser för att börja producera Sport Utility Scooter One som vår första serietillverkade produkt senare under året, säger Jonas Nyvang på Stilride.
Nästa steg för Stilride är att vidareutveckla och finslipa den unika tillverkningsprocessen Stilfold, som enklast kan beskrivas som ”industriell origami”. Processen gör det möjligt att, med hjälp en speciellt framtagen programvara, böja och vika olika konstruktioner från stålplåt. Resultat blir en mycket hållbar och hållfast konstruktion som kräver avsevärt mindre råvara och väger en bråkdel jämfört med en traditionell lösning.
Bland de privata änglar och investerare som nu gått in med pengar i företaget finns, bland andra, Gustaf Hagman, Saeid Esmaeilizadeh, Andreas Adler, Sam Bonnier samt Tobias Emanuelsson. Totalt finns ett 40 tal aktieägare och majoriteten av företaget ägs fortsatt av de två grundarna Tue Beijer och Jonas Nyvang.
– Det är ett mycket starkt team bakom hela den här lösningen vilket gör valet att investera enkelt. De har hittat en lösning för att bygga lättare elektriska fordon vilket är precis dit hela branschen måste röra sig. Dessutom är den första produktens niche och plats på marknaden en total no brainer, säger Saeid Esmaeilizadeh i en kommentar.
– Produktionstekniken Stilfold är, inte minst genom sina miljömässiga fördelar, banbrytande och har nära på oändliga applikationsområden. Det här är bara början, säger Gustaf Hagman.