Arbetsmiljöverkets inspektion visar brister i samband med lastning

I samband med lastning, lossning och transport av gods till byggarbetsplatser kan arbetstagare till exempel bli klämda, få gods över sig eller falla från fordonet. Fel val av fordon, felaktiga lastsäkringar eller brister vid lossningsplatser ökar risken för sådana olyckor. Foto: Arbetsmiljöverket

Arbetsmiljöverket har genomfört 630 inspektioner på 400 åkerier och transportföretag som levererar till byggarbetsplatser. Resultatet visar på allvarliga brister i arbetsmiljöarbetet, med risk för olyckor och skador. Lastning och lossning av gods är riskfyllda moment inom bygg- och transportsektorn.

En ny inspektion från Arbetsmiljöverket, som omfattade 400 transportföretag, avslöjade betydande brister i säkerhetsrutinerna. Inspektionerna, som pågick från september 2022 till december 2023, visade att tre av fyra företag inte uppfyller kraven på en säker arbetsmiljö. Totalt ställdes 700 krav på förbättringar, där bristande riskbedömningar och otillräckliga rutiner var vanligast.

Riskerna vid lastning och lossning är många. Arbetstagare kan bli klämda, få tunga föremål över sig eller falla från höga höjder. Många företag saknar en tillräcklig struktur för att förebygga olyckor, vilket gör att säkerheten blir lidande. Ensamarbete vid lossning och språkbarriärer försvårar ytterligare.

− Det är arbetsgivaren som har ansvar för arbetsmiljön. Brister i det systematiska arbetsmiljöarbetet visar att arbetsgivarna inte har en tillräcklig struktur för att förebygga risker som kan leda till att arbetstagarna blir sjuka, skadas eller dör av arbetet, säger Denisa Samuelsson.

Arbetsmiljöverket betonar att ansvaret för arbetsmiljön alltid ligger hos arbetsgivaren. De brister som nu uppdagats visar att många företag behöver stärka sitt arbetsmiljöarbete för att minska risken för allvarliga olyckor och skador.

− Genom att regelbundet undersöka, riskbedöma och åtgärda riskerna tillsammans med arbetstagare och skyddsombud bedriver arbetsgivare grunderna i ett systematiskt arbetsmiljöarbete. Det kan i sin tur bidra till en bättre säkerhetskultur, säger Denisa Samuelsson.